Ryba pieczona w folii z koperkiem i cytryną

mintaj

Rześka, smaczna i zdrowa. Jedno z moich ulubionych wydań ryby. W tym czasie piekę również ziemniaki i obiad prawie gotowy.

Składniki:

  • 2 rozmrożone filety z mintaja (ok. 0,5kg),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki startej skórki z cytryny,
  • garść koperku,
  • pieprz cytrynowy,
  • sól do smaku,

Wykonanie:

  1. Rybę kroję w dzwonki (ok. 3-4cm). Lekko solę z każdej strony i skrapiam sokiem z cytryny. Przygotowuję około 3-4 kawałki folii aluminiowej (ok. 20-30 cm).
  2. Na każdym kawałku folii układam po 2-3 porcje ryby, posypuję koperkiem i pieprzem cytrynowym. Na wierzch kładę plasterki czosnku i skrawki masła. Folię zwijam i układam w formie do pieczenia. Odstawiam na godzinę.
  3. Po tym czasie piekę ok. 15- 20 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Przed podaniem obficie posypuję skórką z cytryny. Ewentualnie skrapiam sokiem.

Smacznego!

 

facebook

One thought on “Ryba pieczona w folii z koperkiem i cytryną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s