Mięso drobiowe w marchewkowej oprawie

mięso z marchewką

Kolejny pomysł na łatwe i szybkie danie z mięsa drobiowego. Lubię drób w wydaniu słodko-pikantnym. Można podać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Składniki:

  • 400g piersi lub polędwiczek drobiowych,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3-4 duże marchewki,
  • ok. 200g jogurtu naturalnego,
  • pieprz, sól do smaku,
  • olej do smażenia,

Wykonanie:

  1. Mięso myję i osuszam. Większe kawałki kroję na mniejsze. Układam na półmisku.
  2. Każdy kawałek mięsa nacieram solą i curry oraz słodką papryką. Przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na kilka godzin.
  3. W garnku gotuję lekko osoloną wodę (ok. pół litra). Marchew obieram i kroję w kostkę. Wrzucam do wrzątku i gotuję ok. 10 minut.
  4. W tym czasie rozgrzewam na patelni olej. Na mocno rozgrzanym tłuszczu obsmażam mięso z każdej strony. Po czym zmniejszam ogień. Dodaję gotującą się marchew wraz z wywarem i duszę pod przykryciem ok. 10 minut.
  5. Na koniec, gdy mięso zestawię już z ognia, dodaję jogurt i dokładnie mieszam. Ewentualnie doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz ziołami np. rozmarynem.

Smacznego!

 

facebook

 

One thought on “Mięso drobiowe w marchewkowej oprawie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s