Wątróbka drobiowa z cebulką

wątróbka

W naszym domu to takie weekendowe śniadanie. Dietetyczne nie jest, dlatego nie robię zbyt często. Gdy zabieram się za wykonanie, zapach smażonej wątróbki nie pozwala pozostać obojętnym. Dla tego smaku warto zapomnieć się czasem…

składniki:

  • 500g wątróbki drobiowej,
  • ok. 2/3 szklanki mleka,
  • 2 duże cebule,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Wątróbkę myję dokładnie. Kroję na mniejsze kawałki. Osuszoną układam w pojemniku i zalewam mlekiem. Szczelnie przykrywam i zostawiam na całą noc w lodówce.
  2. Następnego dnia odlewam mleko. Na jednej patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę cebulę pokrojoną w pół krążki (tak aby się zeszkliła i nie przypiekła zbytnio). Lekko solę i przykrywam. Zdejmuję z ognia.
  3. Na drugiej patelni rozgrzewam więcej oleju. Kawałki wątróbki obtaczam w mące i smażę z każdej strony na średnim ogniu (po 3-4 minuty na stronę). Usmażoną wątróbkę układam na drugiej patelni z cebulą, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Całość lekko podgrzewam na małym ogniu. Podaję z pieczywem i ogórkiem kiszonym lub świeżymi warzywami.

Smacznego!

 

facebook

5 thoughts on “Wątróbka drobiowa z cebulką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s