Nalewka czosnkowo-cytrynowa z miodem

nalewka

Pamiętam ten smak z dzieciństwa. Całkiem znośnie smakowało mi to nietypowe połączenie. Mój Maluch również nie wzbrania się przed zażywaniem tego cudownego specjału. Obowiązkowa mikstura w okresie jesienno-zimowym. Czosnek, cytryna i miód – samo zdrowie!

Składniki:

  • 15 ząbków czosnku (oczywiście nie stosujemy chińskiej, przerośniętej podróbki czosnku),
  • 2-3 cytryny,
  • 4-5 łyżek miodu,
  • 2 szklanki przegotowanej ostudzonej wody.

Wykonanie:

  1. Czosnek obieram i kroję wzdłuż na paski. Zalewam wodą, przykrywam i odstawiam do lodówki na 24 godziny.
  2. Następnego dnia przelewam przez sitko. Do wody czosnkowej dodaję sok z cytryn i odstawiam na 12 godzin.
  3. Kolejnego dnia dodaję miód. Gdy się rozpuści, nalewka jest gotowa do spożycia.

Na zdrowie!

 

facebook

 

Reklamy

15 komentarzy Dodaj własny

  1. gin pisze:

    O nie, nie… Takie rzeczy to już nie dla mnie… I choć wiem, że zdrowe i w ogóle, to jednak nie potrafię się przemóc…

    1. glowika pisze:

      Szkoda… Toż to samo zdrowie.
      Może kiedyś 😉

  2. wedelka pisze:

    A ja nawet lubię ten smak. W sezonie jesienno-zimowym gości ona i u nas 🙂

    1. glowika pisze:

      Ja też lubię ten smak. Zresztą ja lubię wszystko co czosnkowe 😀

  3. MaMMa pisze:

    woow nigdy o tym nie slyszalam! czosnek ubostwiam!

    1. glowika pisze:

      W dodatku to naprawdę działa 🙂

  4. bolo pisze:

    w jakiej ilości i jak często moż
    na to pić

    1. glowika pisze:

      Codziennie po 3-4 łyżeczki.

  5. PaulaCichocka pisze:

    Dzięki! Tego szukałam!

  6. własnie tego szukałem na zimowe wieczory.

  7. Ania812 pisze:

    ta nalewke trzeba trzymac w lodowce?

  8. pawelo pisze:

    Bardzo specyficzny smak, który na prawdę trzeba lubić.

    1. glowika pisze:

      Specyficzny, ale jednocześnie smaczny 😀

  9. anna menzel pisze:

    Ja stosuje bardzo podobna nalewke juz od pewnego czasu (1 litr przegotowanej i ostudzonej wody, 20 zmiazdzonych zabkow czosnku, 1 szkl. soku z cytryny, 1 szkl. lokalnego miodu a nie chinskiego z antybiotykami, mozna dodac pare plasterkow imbiru oraz kawalek cynamonu, odstawia sie w ciemne miejsce na 2 tyg., moze stac miesiacami i sie nie zespsuje, NIE przechowuje sie w lodowce).
    Dzieki tej nalewce moje corki wielokrotnie uniknely brania tak szkodliwych dla zdrowia antybiotykow. Grypy, przeziebienia, zapalenie zatok z goraczka, wirusowe zapalenie zoladka i wszystko co tylko dopada dzieci tym wlasnie lecze i jest rewelacyjna.
    To jest NATURALNY ANTYBIOTYK. Smierdzi czosnkiem, ale w smaku jest bardzo dobra.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s