Zupa paprykowo-dyniowa

zupa dyniowo-paprykowa

Nie wyobrażam sobie jesieni i zimy bez rozgrzewających zup. Oto jedna z nich. Smaczna, pachnąca i pożywna.

Składniki:

  • 400g dyni (obranej i pokrojonej),
  • 3 papryki,
  • 1 cebula,
  • 2 pomidory,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta cynamonu,
  • kawałek imbiru (ok. 4cm),
  • łyżka skórki otartej z cytryny,
  • natka pietruszki,
  • pół szklanki ryżu,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz cytrynowy.

Wykonanie:

  1. W obszernym garnku rozgrzewam olej. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Paprykę w paski. Wrzucam do garnka z tłuszczem. Smażę często mieszając.
  2. Po kilku minutach dodaję pokrojoną dynię. Lekko solę. Nadal smażę.
  3. W tym czasie parzę wrzątkiem pomidory. Następnie usuwam skórkę i kroję w kostkę. Dodaję do warzyw w garnku.
  4. Po kilku minutach smażenia całość zalewam gorącą wodą (tak żeby warzywa spokojnie pływały). Dodaję opłukany ryż i gotuję ok. 15-20 minut pod przykryciem. Na koniec doprawiam startym imbirem, skórką z cytryny i przyprawami.

Smacznego!

 

facebook

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s