Czosnkowe bułki na kefirze

bułki z czosnkiem

Pyszne, pachnące bułeczki. Najlepsze świeże z masłem. Ciasto warto wyrobić wieczorem poprzedniego dnia i na drugie wyrastanie uformowane bułki odstawić na noc do lodówki. Rano wystarczy odpowiednio wcześniej wyjąć (ogrzać ok. 40 minut w ciepłym miejscu, żeby bułeczki troszkę napuszyły się) i upiec. Tym sposobem mamy na śniadanie rewelacyjne świeże pieczywo domowe. Polecam.

składniki na 6 średniej wielkości bułek:

  • 340g mąki pszennej,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta cukru,
  • 18g drożdży,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

na wierzch bułek

  • 15g miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki łączę i wyrabiam ciasto.  Jeśli jest zbyt lepkie dodaję odrobinę mąki. Ciasto wyrabiam przez ok. 10 minut.
  2. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
  3. Po tym czasie krótko wyrabiam i dzielę na sześć równych części. Z każdej robię kulę i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam w ciepłe miejsce do napuszenia na około 30 minut.
  4. Masło mieszam z przeciśniętym czosnkiem, solą i natką pietruszki.
  5. Wyrośnięte bułki nacinam ostrym nożem, a w nacięciu umieszczam masło z czosnkiem.
  6. Bułki piekę w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15-20 minut (aż się zrumienią). Studzę na kratce.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s