Cielęcina w sosie korzennym

cielęccina

Aromatyczna, krucha… Najlepsza jaką jadłam. Mój mały Głodomorek zjadł porcję taką jak dla Taty.  A to o czymś świadczy:) Polecam!

składniki:

  • 400g cielęciny bez kości,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 1 duża cebula,
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 goździki,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Wcześniejszego dnia cielęcinę kroję w plastry i rozbijam dokładnie tłuczkiem. Każdy plaster smaruję musztardą. Cebulę kroję w krążki przykrywam mięso. Odstawiam na całą noc do lodówki.

Następnego dnia.

  1. W szerokim garnku rozgrzewam olej. Smażę na nim cebulę z mięsa. Gdy będzie zrumieniona przekładam na talerz. Plastry mięsa obtaczam w mące i smażę z obu stron na tłuszczu po cebuli (ewentualnie dolewam wcześniej odrobinę oleju).
  2. Gdy wszystkie kawałki będą dobrze zrumienione dodaję usmażoną cebulę. Całość zalewam wrzątkiem tak, aby mięso było przykryte. Dodaję przyprawy. Duszę pod przykryciem ok. 30 minut. Na koniec dodaję sól i pieprz do smaku.

Smacznego!

 

facebook

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s