Mmmm…. naleśniki. I to nadzienie z ciągnącym serem. Polecam:)
Naleśniki robię z podwójnej porcji z tego przepisu klik.
Składniki na nadzienie:
- pęczek świeżego szpinaku,
- pół szklanki kaszy jaglanej,
- 1 marchew,
- pół papryki,
- 1 cebula,
- 1 opakowanie sera brie,
- olej do smażenia.
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Marchew obieram i ścieram na tarce na dużych oczkach. Paprykę i cebulę kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej. Dodaję pokrojone warzywa i smażę z każdej strony.
- Kaszę myję na sitku przelewając gorącą wodą. Następnie zalewam wodą (1,5 szklanki) i lekko solę. Gdy się zagotuję dodaję warzywa z patelni i duszę pod przykryciem, aż kasza zmięknie (15-20 minut). Można dolać odrobinę wody. Pod koniec gotowania dodaję umyte i oczyszczone liście szpinaku zostawiając kilka do dekoracji.
- Na każdym naleśniku układam plastry sera i 2-3 łyżki nadzienia. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Zwijam w rulony. Przed podaniem naleśniki smażę na patelni i posypuję pozostałymi listkami szpinaku.
Smacznego!
Nie jadłam jeszcze nigdy z serem brie, muszą być przepyszne. Bardzo fajny przepis.
Tam gdzie szpinak tam i ja 😀
Mam podobnie 🙂 Nie wiem jak mogłam nie lubić szpinaku w dzieciństwie 😉
szpinak kocham, z takim serem nie probowalam a przypadkowo brie mam w domu ( szpinaku brak , co tam : P) nie lubie tylko podpiekanych nalesnikow..
ps- tort z masa budyniowa to byl strzal w 10 ! dodalam starta biala czekolade, biszkopt nasaczylam herbata ( dzieci ) i posmarowa;am konfitura wisniowa byl boski! dzieki za rade! 🙂
Podpiekany niepodpiekany… ważne, że naleśnik 😉
Bardzo cieszę się, że masa budyniowa się sprawdziła 🙂
Uwielbiam takie naleśniki, wspaniały smak. Pozdrawiam i zapraszam na mojego fb https://www.facebook.com/MyTastyKitchen