Omlet (przepis podstawowy)

omlet

Puszysty, lekki i bardzo smaczny. Szybki w wykonaniu. Na przekąskę, na drugie śniadanie czy na podwieczorek. Wystarczy posypać cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą czy polać serkiem. Czasem do ciasta dodaję pokrojonego, dojrzałego banana lub gruszkę, wtedy koniecznie doprawiam cynamonem. Jeśli w wersji słonej, parówkę lub ser żółty i ulubione zioła.

Składniki na porcję dla 2 małych osób lub jednej dorosłej.
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej bądź masło do smażenia.

Wykonanie:

  1. Białka ze szczyptą soli ubijam, jak do biszkoptu, na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodaję po jednym żółtku.
  2. Na koniec po jednej łyżce przesianej mąki, Mieszam delikatnie. Ewentualnie dodaje pokrojone dodatki i mieszam lekko.
  3. Wylewam na rozgrzaną patelnię. Smażę z obydwu stron na złocisty kolor.
Smacznego!
facebook

9 thoughts on “Omlet (przepis podstawowy)

  1. Pysznie puszysty omlet, ja uwielbiam w wersji na słodko, wczoraj robiłam omlety czekoladowe z serkiem jabłkowym z rodzynkami(dobry jest w Lidlu), pycha🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s