Pasztet z grochu

pasztet

Pasztet jest ciekawą alternatywą dla pasztetu mięsnego. Wszystko zależy od tego jakie dodatki znajdą się w nim. Ja zrobiłam bardziej warzywny, ale następnym razem pójdę w kierunku korzennych przypraw. Najbardziej smakował nam w postaci plastrów smażonych na patelni. Na kanapce ze świeżego pieczywa również nie jest najgorzej. Zgubił mnie nadmiar selera. Dlatego jego smak przywołuje na myśl… grochówkę, a to nie był zamierzony efekt… Tak czy siak polecam jako bazę do różnych kombinacji (np. z grzybami, pieczarkami, pomidorami).

Składniki:

  • 500g grochu łuskanego,
  • 2 marchewki,
  • pół selera (z którego następnym razem zrezygnuję ze względy na dominujący aromat),
  • kawałek pora,
  • 2 cebule,
  • olej do smażenia,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 2 jajka,
  • przyprawy do pasztetu takie jakie gałka muszkatołowa, rozmaryn, majeranek lub co kto lubi,
  • ziele angielskie, liście laurowe,
  • sól, pieprz,

Wykonanie:

  1. Groch zalewam wodą i odstawiam na co najmniej 8 godzin.
  2. Po tym czasie wodę odlewam i zalewam w garnku świeżą (taką ilością, żeby znajdowała się ok. 1cm powyżej grochu) solę do smaku, dodaję ziele angielskie i liście laurowe i gotuję.
  3. Po upływie 30 minut obieram warzywa, dorzucam do grochu i gotuję, aż groch stanie się zupełnie rozgotowany. Odstawiam do wystudzenia.
  4. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Cebulę obieram i kroję drobno. Smażę na patelni, aż się lekko zrumieni. Dodaję do grochu i wszystko razem blenduję albo miksuję w misie malaksera.
  5. Dodaję mannę, jajka i przyprawiam do smaku. Przekładam do foremek wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Piekę w temperaturze 180C przez 60 minut (aż pasztet stężeje i zrumieni się na wierzchu).
  6. Podaję do kanapek lub w postaci plastrów smażonych na patelni.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s