Delikatne placuszki z jabłkiem i gruszką

placki z jabłkiem i gruszką

Dzisiejsza wariacja na ciacho do kawy. Placki wyszły puszyste i delikatne. Skórka z cytryny nadała im fajnego rześkiego aromatu. Dietetyczne nie są, ale raz na jakiś czas można zaszaleć. Prawda?

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 6-7 łyżek mąki pszennej,
  • 1-2 łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • jedna gruszka,
  • jedno jabłko,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny,
  • odrobina soku z cytryny,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie:

  1. Owoce myję, obieram i kroję w drobną kostkę. Skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam.
  2. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję po jednym żółtku wciąż ubijając. Następnie dolewam stopniowo mleko i lekko ubijam. Na koniec wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaję owoce i skórkę z cytryny. Delikatnie mieszam.
  3. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Placki nakładam łyżką i smażę z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączam na papierowych ręcznikach. Posypuję cukrem pudrem.

Smacznego!

facebook

 

3 thoughts on “Delikatne placuszki z jabłkiem i gruszką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s