Fougasse, czyli chleb w kształcie liścia

Obrazek

 

Pyszny chlebek w kształcie liścia na wzór pieczywa z Prowansji. Można urozmaicać jego smak ziołami np. prowansalskimi, suszonymi pomidorami czy oliwkami. Chrupiąca skórka i mięciutki miąższ. Idealne do rwania i moczenia w aromatycznej oliwie. W mojej wersji jedynie z nacięciami, ale można zrobić ich mniej i rozchylić tak, aby powstały dziury. Wszystko zależy od tego jaką mamy wizję chlebowego liścia…

Składniki na dwa spore chlebki-liście:

  • 750g mąki pszennej oraz do podsypania,
  • 15g świeżych drożdży lub 7g suszonych,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 450ml letniej wody,
  • oliwa z oliwek do posmarowania.

Wykonanie:

  1. Mąkę mieszam z drożdżami, solą i cukrem. Stopniowo dolewam wodę i wyrabiam ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypuję odrobinę mąki. Wyrabiam przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste.
  2. Formuję kulę, którą smaruję oliwą z oliwek. Umieszczam w misce, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 60 minut).
  3. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiam je jeszcze przez chwilę i ponownie odkładam przykryte na 10 minut.
  4. W tym czasie rozgrzewam kuchenkę do 230C. Na dnie ustawiam blaszkę, do której nalewam wody.
  5. Ciasto dzielę na dwie części. Każdą rozwałkowuję na grubość ok. 1cm i formuję na kształt owalu. Robię głębokie i zdecydowane nacięcia jedno wzdłuż i kilka skośnych (tak jak na liściu). Nacięcia można zrobić rzadsze i otworzyć je. Wówczas będą spieczone również brzegi każdego otworu.
  6. Chleby układam na blasze obsypanej mąką. Jeśli liście wyszły obszerne lepiej upiec każdy z osobna. Przed pieczeniem skrapiam zimną wodą. Piekę przez 20-25 minut, po czym przewracam na drugą stronę i piekę jeszcze 5 minut. Bochenki są upieczone, gdy po stuknięciu wydają głuchy dźwięk. Studzę na kratce.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s