Pierożki twarogowe z jabłkiem

Obrazek

Pyszne i łatwe do zrobienia pierożki. W tym przypadku z jabłkiem, ale można zrobić z ulubionymi powidłami lub innymi owocami.

Składniki:

  • 250g masła,
  • 250g twarogu,
  • 250g mąki pszennej,
  • 5-6 jabłek,
  • 1 jajko,
  • gruby cukier,
  • cynamon opcjonalnie.

Wykonanie:

  1. Mąkę, masło i twaróg łączę do uzyskania jednolitego ciasta.
  2. Jabłka obieram i kroję w kostkę. Ewentualnie obsypuję cynamonem.
  3. Ciasto cienko rozwałkowuję. Za pomocą szklanki wykrawam krążki, do którym wkładam kawałki jabłek. Składam na pół i sklejam. Smaruję z wierzchu roztrzepanym jajkiem i obsypuję cukrem.
  4. Pierożki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok. 30 minut w nagrzanym do 180C piekarniku.

Smacznego!

facebook

 

2 thoughts on “Pierożki twarogowe z jabłkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s