Kasza jęczmienna z warzywami

 

kasza jęczm.

Szybkie i łatwe na chłodne dni. Pożywne i rozgrzewające. W ciągu dwudziestu paru minut mamy parujące i aromatyczne danie. A przecież o to chodzi, gdy za oknem zimno, a my myślimy tylko o wylegiwaniu się na kanapie z pełnym brzuchem…;)

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej,
  • 2 marchewki,
  • por,
  • 1 mały seler,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • sól, pieprz ziołowy do smaku,
  • olej do smażenia,

oraz

  • 1 cebula,
  • 1 nieduże pętko kiełbasy,
  • olej do smażenia,
  • kilka ogórków kiszonych,
  • łyżka natki pietruszki.

Wykonanie:

  1. Kaszę opłukuję na sitku pod bieżącą wodą.
  2. Warzywa obieram. Marchew  i pora kroję w plastry, a selera w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam opłukaną kaszę i pokrojone warzywa. Smażę przez kilka minut  często mieszając.
  4. W tym czasie w garnku gotuję wodę z dodatkiem soli (ok. pół łyżeczki). Do wrzącej wody wrzucam zawartość patelni. Gdy woda z kaszą i warzywami ponownie się zagotuje i przykrywam i duszę na małym ogniu.
  5. W tym czasie kroję cebulę oraz kiełbasę i smażę na oleju.
  6. Gdy kasza będzie miękka posypuję natką pietruszki i podaję z usmażoną kiełbasą i ogórkiem kiszonym.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s