Tort chałwowo-porzeczkowy

 

tort chałw

Świetne połączenie smaków. Mimo, iż chałwa jest bardzo słodka, tort taki nie jest. Nie męczy, a smakuje wybornie Oczywiście biszkopt robię z tego przepisu klik. Polecam!

Poncz:

300ml wody z 3 łyżkami soku z cytryny.

Składniki na krem chałwowy:

  • 3 budynie śmietankowe,
  • 0,75l mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 250g chałwy dobrej jakości,
  • 250g miękkiego masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki soku z cytryny.

oraz

  • do przełożenia słoik dżemu porzeczkowego,
  • opcjonalnie czekolada do dekoracji

Wykonanie:

  1. Pół litra mleka gotuję. Resztę mieszam z budyniami i 3 łyżkami cukru. Gdy mleko będzie bliskie wrzenia, zestawiam z ognia i wlewam rozpuszczone budynie. Mieszam dokładnie i gotuję przez kilka chwil.
  2. Budyń odstawiam do ostudzenia i mieszam co jakiś czas.
  3. Masło umieszczam w misie robota i miksuję na puszystą masę. Następnie stopniowo dosypuję cukier puder, a potem po łyżce wystudzony budyń i powoli sok z cytryny. Na koniec dodaję kawałki chałwy. Odstawiam na pół godziny do lodówki.
  4. Biszkopt kroję na trzy blaty.
  5. Układam pierwszy na paterze i nasączam ponczem. Smaruję dżemem porzeczkowym, a następnie masą chałwową. Potem układam drugi blat i postępuję podobnie. Na koniec kładę trzeci ostatni, nasączam ponczem i smaruję kremem górę i boki tortu.
  6. Dekoruję dowolnie. Tym razem wykorzystałam skrawki gorzkiej czekolady.
  7. Tort odstawiam do lodówki (najlepiej na całą noc).

Smacznego!

Obrazek

facebook

5 thoughts on “Tort chałwowo-porzeczkowy

  1. No, nie powiem…Wygląda tak smacznie, że spałaszowałabym ten kawałek. Pomimo, że chałwa jest kaloryczna, czasami pozwalam sobie na odrobinę szaleństwa, jakim jest zjedzenia kawałka. Tak więc myślę, że tort wg Twojego przepisu zagości u mnie na stole

  2. ojejjjjjj ale smaki!!!!!!
    wydaje mi się dosyć skomplikowany.. a ja stawiam ciągle pierwsze kroki w biszkoptach😛
    na niedzielę potrzebuje dobrego przepisu! czy możesz mi coś polecić ? myslałam o torcie z masą z kremowki i białej czekolady, ale ryzyko,że śmietana się nie ubije jest zawsze.. ( ostatnio tak miałam! )

    • Ja stawiam na kremy na bazie budyniu. Zawsze wychodzą. Ze śmietaną faktycznie różnie bywa. Poza tym taka masa budyniowa to świetna baza do kombinowania. Można dać czekoladę, pokrojone owoce, skórkę i sok z cytryny lub tak jak w tym przypadku chałwę. Można także zrobić po prostu tak jak w tym przepisie z budyniu śmietankowego i zrobić po prostu krem o smaku śmietankowym, a urozmaiceniem smaku może być dobra konfitura np. malinowa, porzeczkowa lub wiśniowa położona na każdym blacie pod masą:) Trzymam kciuki:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s