Polędwiczki drobiowe w sosie curry z imbirem

polędwiczki

Polędwiczki nabyłam ostatnio w Lidlu. A smak curry chodził za mną od kilku dni. W ten sposób powstało pyszne, delikatne i aromatyczne danie. Myślę, że będzie równie smaczne z wykorzystaniem innych drobiowych kawałków mięsa.

Składniki:

  • 400g polędwiczek drobiowych,
  • 2-3 łyżeczki curry,
  • kawałek (4-5cm) obranego imbiru,
  • ok. 300g jogurtu naturalnego,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia,

Wykonanie:

  1. Mięso myję i osuszam. Układam na półmisku.
  2. Imbir ścieram na tarce. Nacieram nim każdy kawałek mięsa. Posypuję dokładnie z każdej strony solą i curry. Przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na kilka godzin.
  3. Po tym czasie rozgrzewam na patelni olej. Na mocno rozgrzanym tłuszczu obsmażam mięso z każdej strony. Po czym zmniejszam ogień. Dodaję odrobinę wrzątku i duszę pod przykryciem ok. 10 minut.
  4. Na koniec, gdy mięso zestawię już z ognia dodaję jogurt i dokładnie mieszam. Lekko posypuję ziołami (u mnie oregano).

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s