Tarta kalafiorowa na cieście drożdżowym z otrębami

Obrazek

Takie pyszne danie na jesienny wieczór. Nadzienie dowolne, u nas kalafiorowe, ale można pokombinować w zależności od zasobów lodówkowych. Ciasto zostało wzbogacone o otręby, żeby choć trochę wydało się dietetyczne… Tarta smakowała wybornie, szczególnie z sosem czosnkowym. Następnego dnia również w postaci zimnej. Polecam!

Składniki na ciasto:

  • 370g mąki pszennej,
  • 5 łyżek otrębów pszennych,
  • szklanka letniego mleka,
  • 15g świeżych drożdży,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki curry,

Składniki na nadzienie:

  • 1 mały kalafior,
  • 300ml gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 1 płaska łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz do smaku.

Na wierzch do posypania:

  • 5 łyżek startego żółtego sera,
  • 3 ząbki czosnku pokrojonego w plastry,

Wykonanie:

  1. W szklance letniego mleka rozpuszczam drożdże z dodatkiem cukru.
  2. Mąkę wsypuję do miski. Mieszam z otrębami. Po środku robię dołek, do którego wylewam mleko z drożdżami. Odstawiam (w ciepłe miejsce) przykryte ściereczką na 15 minut.
  3. Następnie dodaję pozostałe składniki na ciasto i wyrabiam przez 10 minut, aż przestanie lepić się do rąk. Ewentualnie dosypuję odrobinę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce.
  4.  Kalafior gotuję w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut. Po wystudzeniu dzielę na mniejsze kawałki. Śmietanę ubijam z jajkiem i pozostałymi składnikami na farsz. Dodaję sól i pieprz do smaku.
  5.  Ciasto rozwałkowuję. Przekładam do formy (u mnie ok. 20-30cm) wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby ciasto wypełniało także boki blaszki. Na wierzchu układam kawałki kalafiora. Następnie polewam masą śmietanową. Posypuję kawałkami czosnku i startym serem. Wkładam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę ok. 40-45 minut. Podaję z surówkami i sosem czosnkowym.

Smacznego!

Obrazek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s