Zupa kalafiorowa z dodatkiem szpinaku

Obrazek

Jesień to dobry czas na jedzenie zup. To pożywne i rozgrzewające danie, którym nasyci się każdy domownik. Taka jest właśnie zupa kalafiorowa. Można wzbogacać ją o różne inne dodatki, ja tym razem dodałam szpinak.

Składniki:

  • 1 ćwiartka kurczaka lub dwa uda,
  • 1 mały kalafior,
  • 5 średniej wielkości ziemniaków,
  • kawałek pora,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 pęczek świeżego szpinaku,
  • pęczek koperku,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Mięso myję, usuwam tłuszcz i umieszczam w garnku z wodą. Gotuję. Gdy pojawią się szumowiny usuwam łyżką cedzakową, dodaję ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotuję ok. 10 minut.
  2. W tym czasie obieram i myję warzywa. Marchew, pietruszkę i pora kroję w krążki. Dodaję do wywaru. Gotuję pod przykryciem.
  3. Następnie kroję w kostkę ziemniaki. Kalafiora dzielę na części, szpinak kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do zupy. Gotuję pod przykryciem ok. 15-20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
  4. Na koniec dodaję pokrojony koperek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Można podać z ugotowanym mięsem lub bez.

Smacznego!

facebook

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s