Makaron w sosie buraczanym

Obrazek

Kolejna szybka potrawa z niezawodnym makaronem. Mój Maluch zajadał, aż miło. Cieszyło mnie to ogromnie, bo makaron w takiej oprawie to samo zdrowie. W dodatku smakuje wybornie. Polecam!

Składniki:

  • 300g dowolnego makaronu (u mnie muszelki),
  • 1 duży lub 2 małe buraki ćwikłowe,
  • 100g twarogu,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2-3 łyżeczki oleju lnianego,
  • 4-5 łyżek ziaren słonecznika.

 Wykonanie:

  1. Buraki gotuję w mundurkach. Po wystudzeniu obieram i kroję w cienkie plastry.
  2. Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie al dente.
  3. Ziarna słonecznika prażę na rozgrzanej patelni.
  4. Buraki, twaróg, chrzan, jogurt i olej umieszczam w misie miksera i miksuję na najwyższych obrotach.
  5. Gotowy sos mieszam z makaronem. Przed podaniem posypuję uprażonymi ziarnami słonecznika.

Smacznego!

facebook

2 thoughts on “Makaron w sosie buraczanym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s