Bułki ze słonecznikiem

Obrazek

Pyszne bułki na śniadanie i nie tylko. Aromatyczne dzięki dodatkowi słonecznika. Z chrupiącą skórką i puszystym miąższem. Cudownie smakuję świeże z masłem. Polecam!

Składniki:

  • 350g mąki pszennej (najlepiej chlebowej),
  • 100g mąki żytniej,
  • 80g ziaren słonecznika,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 100ml wody letniej,
  • 200ml mleka,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1,5 łyżeczki soli.

oraz na wierzch bułek:

  • 3 łyżki mleka,
  • garść ziaren słonecznika.

Wykonanie:

  1. Wodę łączę z mlekiem i podgrzewam do letniej temperatury. Dodaję pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki.
  2. Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 15 minut (żeby drożdże zaczęły pracować).
  3. Mąkę wsypuję do miski, dodaję ziarna słonecznika, sól, olej oraz mleko z rozpuszczonymi drożdżami.
  4. Wyrabiam ciasto, aż stanie się gładkie i nie będzie kleić się do rąk (ewentualnie odrobinę posypuję mąką). Przykryte ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (do podwojenia objętości).
  5. Następnie ciasto krótko wyrabiam.
  6. Formuję bułeczki i układam na blaszce wyłożonej papierem. Odstawiam przykryte do napuszenia (podwojenia objętości – około 30 minut). Następnie lekko smaruję mlekiem i posypuję słonecznikiem.
  7. Piekę w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez 15 minut. Studzę na kratce.

Smacznego!

facebook

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s