Pyzy ziemniaczane

Obrazek

Kto ich nie zna? Pamiętam smak tych, które robiła moja Babcia. Moje wyszły trochę inne, ale prawie tak samo pyszne. Następne będą z mięsem.

Składniki:

  • 800g ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 50g mąki pszennej,
  • 50 mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • łyżka oleju,

oraz do okraszenia:

  • olej do smażenia,
  • pokrojony boczek wędzony,
  • cebula

Wykonanie:

  1. Połowę ziemniaków obieram i gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie ugniatam lub przeciskam przez praskę.
  2. Drugą połowę ziemniaków obieram i ścieram na drobnej tarce. Pozostawiam na gęstym sicie, żeby odsączyć nadmiar soku.
  3. Gdy ugotowane ziemniaki przestygną łączę je ze startymi. Dodaję pozostałe składniki. Dokładnie mieszam.
  4. Z powstałej masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, które obtaczam w mące. Ponieważ ciasto jest trochę luźne i lepkie, ja robię w ten sposób, że nabieram je łyżeczką i układam na posypanej mąką stolnicy, wtedy je obtaczam, a następnie  formuję kulki.
  5. Pyzy gotuję w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju (5-6 sztuk na 1,5 litra wody).  Gdy wypłyną na wierzch, gotuję około 5-6 minut. Następnie łyżką cedzakową wyjmuję na talerz. Podaję okraszone smażonym boczkiem i cebulą.

Smacznego!

 

facebook

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s