Flądra w ziołowo-czosnkowej panierce

Obrazek

Mając okazję zakupienia świeżej flądry (nadal przebywamy nad morzem) nie mogłam się oprzeć pokusie zrobienia z niej pysznego obiadu. Flądra w ziołowo-czosnkowej panierce wyszła niesamowicie aromatyczna, chrupiąca i smaczna.

Składniki:

  • 0,5kg świeżej flądry,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 4 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 6 łyżek mąki, najlepiej kukurydzianej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Filety z flądry myję i osuszam. Nacieram sokiem z cytryny i posypuję solą. Odstawiam.
  2. W jednej misce roztrzepuję jajka i śmietanę z przeciśniętymi ząbkami czosnku. W drugiej mieszam mąkę z ziołami.
  3. Na patelni rozgrzewam olej. Filety z ryby zanurzam najpierw w jajku, a następnie w mące z ziołami. Smażę na patelni z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączam na papierowych ręcznikach.

Smacznego!

facebook

 

One thought on “Flądra w ziołowo-czosnkowej panierce

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s