Niezawodne i proste ciasto na pizzę domową

Obrazek

Wypróbowałam wiele przepisów na ciasto na pizzę, ale ten jest dla mnie najlepszy. Szybko się robi i uzyskując cienkie, chrupiące ciasto. Można zrobić w wersji z ziołami lub bez. Gdy mamy ochotę na pizzę na grubym cieście robię z podwójnej porcji i wówczas piekę odrobinę dłużej.

 Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej*,
  • 0,5 szklanki letniej wody,
  • 8g drożdży,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 łyżka bazylii,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,

* wg mnie najlepiej sprawdza połączenie 1 szklanka mąki pszennej i 0,5 szklanki mąki pszennej chlebowej (ciasto jest bardziej chrupiące, ale nie jest to konieczne, żeby pizza była smaczna:)).

 Wykonanie:

  1. Do miski wsypuję mąkę, sól i zioła.
  2. Do szklanki z wodą wrzucam pokruszone drożdże z cukrem. Mieszam delikatnie, aż drożdże całkowicie rozpuszczą się. Następnie zawartość szklanki wlewam do miski z mąką. Dodaję jeszcze oliwę. Łączę wszystkie składniki. Dobrze wyrabiam, by uzyskać gładką i sprężystą kulę (gdy ciasto jest zbyt lepkie dosypuję odrobinę mąki). Ciasto ma być trochę wiotkie.
  3. Wyrobione ciasto zostawiam w misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). W tym czasie przygotowuję składniki na wierzch pizzy.
  4. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowuję i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby ciasto było chrupiące, przed sosem smaruję je je z wierzchu oliwą.
  5.  Pizzę wkładam do nagrzanego do 220ºC piekarnika. Piekę około 15-20 minut (można sprawdzić czy ciasto od spodu jest mocno przyrumienione, wtedy jest gotowe).

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s