Kotlety z kaszy gryczanej

kotlety z kaszy gryczanej 1

 

Jestem zdecydowaną fanką kasz, a w takim wydaniu mogłabym jeść bez opamiętania. Powstrzymuje mnie jedynie fakt, że kotlety są smażone. Mimo wszystko raz na jakiś czas warto je zrobić. Kasza gryczana zapewnia fajny aromat. Smakują niesamowicie. Najlepiej z sosem i/lub surówką.

Składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej,
  • 250g białego sera,
  • 1 cebula,
  • 1-2 marchewki,
  • 1 jajko,
  • garść natki pietruszki,
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • sól do smaku,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • bułka tarta lub drobne płatki owsiane do obtoczenia,
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Kaszę gotuję według instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulę obieram i drobno kroję. Następnie wrzucam na rozgrzaną patelnię z olejem. Obieram marchewkę i ścieram na drobnych oczkach. Dorzucam do cebuli. Duszę kilka minut.
  3. Gdy kasza i składniki na patelni wystygną, łączę je z białym serem, jajkiem, mąką i przyprawami. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaję jeszcze mąkę.
  4. Formuję kotlety, obtaczam w bułce lub płatkach i smażę na rozgrzanym oleju. Gdy będą rumiane z obu stron, wyjmuję z patelni. Nadmiar tłuszczu odsączam ręcznikami papierowymi.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s