Jogurtowe racuchy z jabłkami

jogurtowe racuchy z jabłkami

Smak dzieciństwa. Może niezbyt dietetyczne, ale dla tego smaku warto zaszaleć raz na jakiś czas. Racuchy są wyrośnięte, pulchne i bardzo smaczne. Dodatek jabłek nadaje im lekko kwaskowatego smaku. Najlepsze są tuż po usmażeniu, gdy jeszcze parzą w ręce…

Składniki:

  • 450g mąki pszennej (można zrobić pół na pół z mąką razową),
  • 1 jajko,
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie),
  • 3 jabłka,

Wykonanie:

  1. Mąkę wsypuję do miski, pośrodku robię dołek. Wlewam jogurt, wsypuję cukier i pokruszone drożdże. Odstawiam na 10-15 minut.
  2. Następnie dodaję jajko, cynamon i szczyptę soli. Mieszam dokładnie i ponownie odstawiam na 15 minut.
  3. W tym czasie obieram jabłka i kroję w drobne paski. Dodaję do ciasta i mieszam.
  4. Na patelni rozgrzewam olej. Ciasto nabieram za pomocą łyżki i wylewam na rozgrzany tłuszcz. Racuchy smażę na złoty kolor z obu stron na niezbyt mocnym ogniu.
  5. Po usmażeniu układam na papierowych ręcznikach, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Można posypać cukrem pudrem lub podać z konfiturą. Ja najbardziej lubię bez dodatków, jeszcze gorące. Pyszne!

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s