Ryż z warzywami

Obrazek

To taki dodatek do obiadu bądź samodzielna potrawa, gdy w lodówce pustka, a jeść się chce. Najważniejsze, że szybko się robi i jest pożywne. Można kombinować z różnymi dodatkami i przyprawiać różnymi ziołami.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • pół papryki,
  • garść natki pietruszki,
  • 30g żółtego sera (opcjonalnie),
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Warzywa obieram i kroję.
  2. W garnku zagotowuję 2,5 szklanki wody z dodatkiem soli. Do wrzątku wrzucam pokrojone warzywa i gotuję 5 minut.
  3. Następnie wrzucam opłukany ryż i kontynuuję gotowanie przez ok. 13 minut.
  4. Na koniec, gdy ryż zdejmę z ognia dodaję starty żółty ser i natkę pietruszki. Mieszam i gotowe.

Smacznego!

 

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s