Żytnie ciasto z bananami

 

ciasto bananowe

Inne wydanie ciasta z owocami. Zamiast mąki pszennej, mąka żytnia. I do tego chrupiąca kruszonka również z mąki żytniej. Jest zdrowo i smacznie. I niezbyt słodko. Tak lubię najbardziej. Polecam!

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka,
  • 2 banany,
  • 50g brązowego cukru,
  • 100ml oleju rzepakowego,
  • 100g mąki żytniej,
  • 1 łyżeczka sody

kruszonka:

  • 25g schłodzonego masła,
  • 50g mąki żytniej,
  • 1 łyżka cukru.

Wszystkie składniki zagniatam.

Wykonanie ciasta:

  1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję mąkę przesianą z sodą. Na koniec powoli olej.
  2. Na tarce na średnich oczkach ścieram banana, dodaję do ciasta i delikatnie za pomocą łyżki mieszam.
  3. Ciasto wylewam do małej tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia).
  4. Drugiego banana kroję w plasterki i układam na cieście. Wierzch ciasta posypuję kruszonką.
  5. Piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 35 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!

facebook

2 thoughts on “Żytnie ciasto z bananami

  1. Zapisałam sobie do wypróbowania🙂 Bo faktycznie wydaje się nie za bardzo słodkie a dla mnie dodawanie małej ilości cukru ma duże znaczenie. Wszystko załatwiają słodkie banany🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s