Tort mocno czekoladowy

tort czekoladowy

 

To był tort dla Siostry, robiony w bardzo krótkim czasie i w biegu. I mimo, iż nie spodziewałam się, że wyjdzie coś dobrego, wszyscy byli zachwyceni. Takie torty lubię. Mało słodkie, wilgotne i lekko kwaskowe. Polecam.

Składniki na biszkopt (na tortownicę 20-22cm):

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 3/4 szklanki cukru

Wykonanie biszkoptu:

  1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na pianę. Dodaję stopniowo cukier i wciąż ubijam. Następnie dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam.
  2. Mąkę z kakao przesiewam i bardzo delikatnie łączę z ubitą masą. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód).
  3. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 160°-170°C około 35-45 minut (do suchego patyczka).
  4. Po upieczeniu tortownicę z ciastem rzucam z wysokości około 60cm na podłogę. Następnie studzę w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt wyjmuję z tortownicy i kroję na 3 blaty.

Poncz:

3 łyżeczki kakao zalewam wrzątkiem i odstawiam do wystudzenia.

Do przełożenia:

konfitura wiśniowa.

Do dekoracji :

  • kakao,
  • opcjonalnie rozpuszczona czekolada.

Składniki na masę:

  • 2 szklanki mleka,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 100g mlecznej czekoladowy,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • 370g miękkiego masła.

Wykonanie masy:

  1. Jedną szklankę mleka gotuję, a drugą miksuję z mąką, jajkami i cukrem. Gotujące mleko zestawiam z ognia i mieszam z powstałą masą. Stawiam na małym ogniu i cały czas mieszam, aż uzyskam budyń. Gotuję jeszcze parę chwil. Zestawiam z ognia.
  2. Do budyniu stopniowo dodaję czekoladę i mieszam, aż czekolada się rozpuści. Powstały budyń odstawiam do wystudzenia mieszając co jakiś czas.
  3. Następnie miksuję masło, aż uzyskam puszystą masę. Stopniowo dodaję do niej budyń. Gotową masę odstawiam na godzinę do lodówki.

Wykonanie tortu:

Blaty biszkoptu nasączam ponczem kakaowym. Przekładam najpierw konfiturą wiśniową, a potem masą czekoladową. Dekoruję pozostałą masą, kakaem, konfiturą oraz ewentualnie roztopioną czekoladą.

Smacznego!

facebook

4 thoughts on “Tort mocno czekoladowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s