Placki ryżowe

 

placki ryżowe

Wspominałam już kiedyś, że bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia. Gdy zdarza mi się przygotować za dużo np. ryżu lub kaszy, a rodzina już nie chce jeść, wymyślam jakieś inne danie, by wykorzystać niechciane pozostałości. I tak powstały placki ryżowe. Choć na ryż sam w sobie nie mieliśmy już ochoty, placki ryżowe pochłonęliśmy błyskawicznie.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu,
  • 2 jajka,
  • 4-5 łyżek mąki,
  • garść sezamu,
  • garść natki pietruszki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Ryż mieszam z jajkami i mąką. Dodaję przeciśnięte ząbki czosnku, sezam i pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzewam olej. Ciasto ryżowe nakładam łyżką i smażę z obu stron na złoty kolor. Placki podaje same lub z dowolnym sosem.

Smacznego!

facebook

One thought on “Placki ryżowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s