Tradycyjna szarlotka

szarlotka

To ciasto można jeść przez cały rok i nigdy się nie nudzi. A teraz, gdy można zakupić świeże pachnące latem jabłka, trudno odmówić sobie przyjemności zrobienia takiej pysznej szarlotki. Polecam.

Składniki na ciasto:

  • 250g zimnego masła,
  • 400g mąki,
  • 4 żółtka,
  • 50g cukru pudru,
  • szczypta soli.

Z podanych składników zagniatam ciasto. Dzielę na dwie części 1/3 i 2/3, każdą zawijam w folię i wkładam do lodówki.

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg jabłek (najlepiej antonówka lun szara reneta),
  • 100g cukru,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

  Wykonanie:

  1. Cytrynę dokładnie myję i parzę wrzątkiem. Ścieram skórkę z połowy cytryny, a z całego owocu wyciskam sok. Jabłka obieram i kroję. Wrzucam do rondla, posypuję cukrem i lekko smażę często mieszając (można dodać odrobinę gorącej wody). Po upływie ok. 10 minut dodaję cynamon oraz sok i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszam i odstawiam.
  2. Większą porcję ciasta wyjmuję z lodówki i rozwałkowuję. Wykładam nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy ok. 28-30cm (także boki na wysokości ok. 2 cm). Można użyć formy prostokątnej podobnej wielkości. Ciasto nakłuwam w wielu miejscach widelcem i podpiekam w piekarniku przez ok. 10 minut w temp. 220°C. Na podpieczony spód wykładam jabłka. Drugą mniejszą część ciasta ścieram na tarce i przykrywam jabłka.
  3. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.

Smacznego!

facebook

8 thoughts on “Tradycyjna szarlotka

  1. Po odwiedzinach w Polsce muszę zrobić szarlotkę dla mojej zony. W przeciwnym razie ryzykuje życie. Chciałbym wiedzieć, jaka formę mam użyć do tej ilości ciasta: okrągła – 24 mm, specjalna tortowa, czy inna?
    Z góry dziękuje

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s