Makaron ze szpinakiem i ziarnami słonecznika

makaron ze szpinakiem

 

Szybkie danie, gdy brak koncepcji na obiad. A przy okazji całkiem zdrowe i smaczne. W mojej odchudzonej wersji bez dodatku sera, natomiast obficie posypane prażonymi ziarnami słonecznika. Uwielbiam ten dodatek w potrawach z makaronu.

Składniki:

  • 300g makaronu (np. penne, choć ja tym razem użyłam kolanka),
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ewentualnie 3 pęczki świeżego),
  • 200g naturalnego jogurtu,
  • 80g uprażonych na patelni ziaren słonecznika,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,
Wykonanie:
  1. Opakowanie ze szpinakiem umieszczam w ciepłej wodzie.
  2. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
  3. Cebulę obieram i kroję drobno. Smażę na oleju. Następnie dodaję szpinak i lekko solę. Smażę kilka minut (aż woda odparuje).
  4. Dodaję jogurt oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Na koniec doprawiam solą i pieprzem.
  5. Następnie łączę z ugotowanym wcześniej makaronem. Posypuję uprażonymi ziarnami słonecznika.
Smacznego!
facebook

Opublikowane przez Saganek

Mam na imię Dorota i uwielbiam zdrowe jedzenie. Właściwie to w ogóle uwielbiam jedzenie :) Cały czas myślę co przygotować, co zakupić, co zjeść. Co służy czemu... co na ładną cerę, co na dobre samopoczucie, co na lepszą pamięć... itd. No, ale nie samym jedzeniem człowiek żyje. Lubię aktywność fizyczną, dobre książki i muzykę oraz czas spędzony z moją rodziną <3

8 myśli w temacie “Makaron ze szpinakiem i ziarnami słonecznika

  1. Oo nowy pomysł na makaron ze szpinakiem. Muszę wypróbować bo właśnie o coś bez sera (czyli niepotrzebnych kalorii) mi chodzi 🙂 A to porcja na ile osób jest?

Dodaj komentarz