Szybkie danie, gdy brak koncepcji na obiad. A przy okazji całkiem zdrowe i smaczne. W mojej odchudzonej wersji bez dodatku sera, natomiast obficie posypane prażonymi ziarnami słonecznika. Uwielbiam ten dodatek w potrawach z makaronu.
Składniki:
- 300g makaronu (np. penne, choć ja tym razem użyłam kolanka),
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ewentualnie 3 pęczki świeżego),
- 200g naturalnego jogurtu,
- 80g uprażonych na patelni ziaren słonecznika,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
Wykonanie:
- Opakowanie ze szpinakiem umieszczam w ciepłej wodzie.
- Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
- Cebulę obieram i kroję drobno. Smażę na oleju. Następnie dodaję szpinak i lekko solę. Smażę kilka minut (aż woda odparuje).
- Dodaję jogurt oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Na koniec doprawiam solą i pieprzem.
- Następnie łączę z ugotowanym wcześniej makaronem. Posypuję uprażonymi ziarnami słonecznika.
Smacznego!
uwielbiam makaron ze szpinakiem! dodatek słonecznika na pewno wzbogaca smakowa całość 🙂
Zdecydowanie tak:)
szpinak i chrupiący słonecznik? podoba mi się! pyszny i zdrowy obiad ;D
Cieszę się:)
Cudny makaron! Podkradnę pomysł z dodaniem słonecznika, kiedy następnym razem stworzę taki obiad:)
Super! Jestem ciekawa wrażeń:)
Oo nowy pomysł na makaron ze szpinakiem. Muszę wypróbować bo właśnie o coś bez sera (czyli niepotrzebnych kalorii) mi chodzi 🙂 A to porcja na ile osób jest?
5 osób spokojnie naje się:)