Makaron ze szpinakiem i ziarnami słonecznika

makaron ze szpinakiem

 

Szybkie danie, gdy brak koncepcji na obiad. A przy okazji całkiem zdrowe i smaczne. W mojej odchudzonej wersji bez dodatku sera, natomiast obficie posypane prażonymi ziarnami słonecznika. Uwielbiam ten dodatek w potrawach z makaronu.

Składniki:

  • 300g makaronu (np. penne, choć ja tym razem użyłam kolanka),
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ewentualnie 3 pęczki świeżego),
  • 200g naturalnego jogurtu,
  • 80g uprażonych na patelni ziaren słonecznika,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,
Wykonanie:
  1. Opakowanie ze szpinakiem umieszczam w ciepłej wodzie.
  2. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
  3. Cebulę obieram i kroję drobno. Smażę na oleju. Następnie dodaję szpinak i lekko solę. Smażę kilka minut (aż woda odparuje).
  4. Dodaję jogurt oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Na koniec doprawiam solą i pieprzem.
  5. Następnie łączę z ugotowanym wcześniej makaronem. Posypuję uprażonymi ziarnami słonecznika.
Smacznego!
facebook

8 thoughts on “Makaron ze szpinakiem i ziarnami słonecznika

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s