Ciastka półfrancuskie

ciastka półfranc.

Propozycja na popołudniowy deser. Nieskomplikowane i smaczne ciacha.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej,
  • 250g chłodnego masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 120ml kwaśnej śmietany
  • do posmarowania ciastek jedno roztrzepane białko oraz gruby cukier do posypania.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki szybko połączyć. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do zamrażalnika (choć nie jest to konieczne jeśli nam się spieszy).
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Wykrawam dowolne wzory. Wierzch każdego ciastka maluję białkiem i posypuję cukrem
  3. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym do 190°C piekarniku przez 15-20 minut (na złoty kolor).

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s