Zupa kapuściana z kapusty kiszonej

 

zupa kapuściana

Nie mogło być inaczej, przepis na tę zupę musiał znaleźć się na tym blogu, wszak jest to ulubiona zupa mojego Malucha. Zresztą tak jak całej naszej rodziny. Tradycyjna polska. W moim wydaniu koniecznie kwaśna, dlatego kapusty nie wypłukuje z naturalnego i zdrowego kwasu. Dla mnie jest to jedno z tych dań, które mogę jeść często i nigdy nie jestem znudzona, może przez ten konkretny smak?

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka,
  • 350g kapusty kiszonej,
  • 5 średniej wielkości ziemniaków,
  • 1 mała cebula,
  • 1 marchew,
  • kawałek pora,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 czubata łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzewam olej. Cebulę obieram i drobno kroję. Wrzucam na patelnię. Kapustę, jeśli jest grubo poszatkowana, kroję. Dodaję do cebuli i smażę z każdej strony. Dolewam odrobinę wrzątku i duszę pod przykryciem.
  2. Mięso myję, usuwam tłuszcz. Wkładam do garnka z wodą (2-3 litry) i gotuję.
  3. Obieram marchew, ziemniaki i pora. Kroję w kostkę.
  4. Gdy wywar się zagotuje dodaję pokrojone warzywa, płaską łyżeczkę soli, ziele angielskie, liście laurowe i ponownie doprowadzam do wrzenia.
  5. Kiedy warzywa zmiękną dodaję zawartość patelni i krótko gotuję. Dosypuję majeranek i doprawiam do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Ugotowane mięso można wkroić do zupy lub wykorzystać do innej potrawy (np. pasztecików).

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s