Calzone z papryką i pieczarkami

calzone1

Calzone, czyli pizza zamknięta w pierogu. Wyborne, smaczne i bardzo pożywne. Świetne ciasto, mało skomplikowane i przyjemne w wykonaniu. Można kombinować z nadzieniem dodając inne warzywa, sery, przyprawy czy wędliny.

Przepis na 4 solidne sztuki.

Składniki na ciasto:

  • 450g mąki pszennej,
  • 15g świeżych drożdży lub 7g instant,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 250ml letniego mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki cukru.

Składniki na nadzienie:

  • 3 papryki najlepiej w różnych kolorach,
  • 300g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżeczki oregano,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 150g żółtego sera,

oraz

  • mleko do posmarowania wierzchu ciasta.

Wykonanie farszu:

  1. Cebulę obieram i drobno kroję. Następnie smażę na rozgrzanym oleju.
  2. W tym czasie myję i obieram pieczarki. Kroję na grube kawałki. Dodaję do zrumienionej cebuli.
  3. Następnie dodaję pokrojoną w paski paprykę. Posypuję solą i duszę przez kilka minut.
  4. Na koniec dodaję drobno pokrojony czosnek i zioła. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  5. Odstawiam do wystygnięcia.

W tym czasie robię ciasto:

  1. Drożdże oraz cukier rozpuszczam w mleku.
  2. Do miski wsypuję mąkę oraz sól. Dodaję rozpuszczone w mleku drożdże oraz oliwę. Wyrabiam ciasto. Gdy będzie gładkie i sprężyste odstawiam w ciepłe miejsce przykryte lnianą ściereczką (do podwojenia objętości) na ok. 1 godzinę.
  3. Gdy ciasto wyrośnie, dzielę go na 4 równe części. Każdą rozwałkowuje tak by powstało koło. Na połowie każdego placka układam zrobiony wcześniej farsz i posypuję żółtym serem. Brzeg ciasta dokładnie łączę (tak jak pierogi). Na wierzchu smaruję mlekiem i posypuję ziołami. Układam na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekę w nagrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 30 minut, aż calzone będę rumiane.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s