Chrupiący kalafior w panierce

kalafior

 

Coś na szybko. Fajny dodatek do obiadu jak również przekąska przed tv. Całkiem przyjemnie smakuje z tzatzikami.

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 3 jajka,
  • szklanka bułki tartej,
  • 4 łyżki sezamu,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Kalafiora oczyszczam z liści i łodygi. Myję i dzielę na większe kawałki.
  2. Wrzucam do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuję al dente (ok. 5 minut od zagotowania). Odcedzam.
  3. W jednej misce roztrzepuję jajka ze szczyptą soli i odrobiną pieprzu. W drugiej mieszam bułkę tartą z sezamem.
  4. Gdy kalafior ostygnie, dzielę go na średniej wielkości różyczki. Zanurzam w jajku, a następnie bułce tartej wymieszanej z sezamem.
  5. Smażę z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu odsączam na ręcznikach papierowych.

Smacznego!

facebook

One thought on “Chrupiący kalafior w panierce

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s