Błyskawiczne i łatwe ciasto z brzoskwiniami

Obrazek
Ciasto z serii niezawodnych i nieskomplikowanych. Wystarczy mieć w zapasie puszkę brzoskwiń, a w sezonie owocowym pół kilograma świeżych. Robiłam również z jabłkami i bananami oprószonymi cynamonem. Jest równie pyszne. Można zrobić z kruszonką lub jedynie posypane cukrem pudrem. W obydwu wersjach jest bardzo smaczne. Zwykle piekę w tortownicy o średnicy 22cm, ale można także w trochę większej formie do tart. Wówczas ciasto wychodzi nieco niższe, ale bardziej podzielne;) Rewelacyjne, gdy czasu mało, a potrzebne jest coś na słodko. U mnie znika, gdy jest jeszcze ciepłe. Ale najlepsze jest tego samego dnia, więc po co czekać…
składniki:
  • 125g miękkiego masła,
  • 10 łyżek mąki pszennej,
  • 4-5 łyżek cukru,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 500g brzoskwiń świeżych lub z puszki lub innych dowolnych owoców
Kruszonka (opcjonalnie):
  • 100g mąki,
  • 50g masła,
  • 50g cukru,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć.

Wykonanie ciasta:

  1. Składniki na ciasto (najlepiej, żeby były w temperaturze pokojowej) miksuję. Uzyskaną masę wylewam do tortownicy (śr. 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Na wierzch układam pokrojone brzoskwinie (jeśli z puszki odsączone). Ewentualnie posypuję kruszonką.
  3. Ciasto wkładam do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piekę ok. 40-45 minut (sprawdzam patyczkiem – musi być suchy).
  4. Jeśli ciasto nie było posypane przed pieczeniem kruszonką, po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
Smacznego!
facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s