Duszony schab z pieczarkami

schab z pieczarkami

Niewyszukane i smaczne danie. Dodatek pieczarek i smażonej cebuli zapewniają cudowny aromat. Świetnie smakuje z kaszą gryczaną.

Składniki:

  • 4 plastry surowego schabu,
  • 1 cebula,
  • 300g pieczarek,
  • 1 ząbek czosnek,
  • garść natki pietruszki,
  • 100ml jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz, papryka słodka,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Mięso myję i rozbijam tłuczkiem. Następnie kroję w paski. Posypuję solą i pieprzem z każdej strony. Odstawiam pod przykryciem na pół godziny.
  2. Na patelni rozgrzewam olej. W oddzielnym garnku gotuję niewielką ilość wody.
  3. Paski schabu smażę z każdej strony na oleju. Następnie przekładam do wrzącej wody i duszę pod przykryciem około 15 minut.
  4. W tym czasie kroję cebulę na pół krążki. Obieram i myję pieczarki i kroję na spore kawałki.
  5. Na patelni rozgrzewam olej, rumienię na nim cebulę. Dodaję do schabu.
  6. Następnie na pozostałym na patelni tłuszczu smażę pieczarki z każdej strony (tłuszcz musi być mocno rozgrzany).
  7. Gdy mięso jest kruche wrzucam pieczarki oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Duszę jeszcze parę chwil.
  8. Na koniec dodaję garść natki pietruszki i jogurt naturalny, który przed dodaniem łączę z kilkoma łyżka sosu. Doprawiam solą, pieprzem i papryką. Podaję do kaszy lub ziemniaków.

Smacznego!

facebook

2 thoughts on “Duszony schab z pieczarkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s