Knedle ze śliwkami

knedle

 

Czy może być coś bardziej odpowiedniego w sezonie śliwkowym? Stwierdzam, że nie. Tym bardziej, że mój Maluch pokochał ten smak. Z pewnością zagoszczą na naszym stole jeszcze nie jeden raz w tym sezonie. Rozważam także zrobienie zapasu w postaci mrożonek. To byłoby wspaniałe wspomnienie lata w środku zimy…

Składniki:

  • 1kg ziemniaków,
  • 400g mąki pszennej oraz trochę do podsypania,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 600-700g śliwek typu węgierka,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • cynamon,
  • masło lub śmietana do polania knedli,
  • olej do smażenia (opcjonalnie).

Wykonanie:

  1. Ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie. Wodę odlewam. Gdy wystygną przeciskam przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa.
  2. Śliwki myję, usuwam pestki. W środku posypuję cynamonem i cukrem pudrem.
  3. Ziemniaki łączę z mąką i jajkami. Zagniatam ciasto i dzielę na równe części. Z każdej części robię kulkę, którą spłaszczam. Na środku umieszczam śliwkę. Dokładnie zlepiam. Im mniej ciasta wokół śliwki tym lepiej (ale nie może być zbyt mało, żeby knedle nie popękały w trakcie gotowania).
  4. Knedle wrzucam do gotującej, lekko osolonej wody. Kiedy woda ponownie zagotuje się i knedle wypłyną na powierzchnię, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze ok. 5 minut.
  5. Knedle wyjmuję drewnianą lub plastikową łyżką cedzakową. Podaję polane masłem lub posłodzoną śmietaną albo podsmażone na patelni.

Smacznego!

facebook

2 thoughts on “Knedle ze śliwkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s