Polędwica wieprzowa z morelami

ObrazekWieprzowina w słodko-kwaśnym wydaniu. Może nawet w bardziej kwaśnym niż słodkim. Dla amatorów różnych połączeń smakowych. Dla mnie bomba.

składniki:

  • ok. 500g polędwicy wieprzowej,
  • ok. 15 moreli,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki rozmarynu,
  • 2-3 łyżki musztardy,
  • kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie),
  • pół łyżeczki ostre papryki,
  • sól do smaku.

Wykonanie:

  1. Polędwicę myję i dzielę na 3 równe kawałki. Solę z każdej strony. Następnie smaruję musztardą i przeciśniętym czosnkiem. Posypuję rozmarynem i papryką. Układam w naczyniu żaroodpornym wcześniej posmarowanym olejem. Odstawiam na 30 minut.
  2. Morele myję i usuwam pestki. Kuchenkę nagrzewam do temperatury 200°C.
  3. Połówki moreli układam wokół mięsa w naczyniu. Posypuję kawałkami pokrojonego imbiru.
  4. Naczynie przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 30-35 minut.

Podaję z ryżem. Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s