Bardzo prosty chleb domowy na drożdżach

Obrazek

Propozycja dla tych, którzy nie wyhodowali jeszcze swego zakwasu, a mają ochotę na pyszny, domowy chleb. Jest naprawdę bardzo łatwy. I co najlepsze, praktycznie robi się sam. Wystarczy wieczorem wymieszać składniki i odstawić w przykrytej misce do następnego dnia. Chleb robi wrażenie na każdym, kto miał okazję go skosztować. I nikt nie wierzy, że jest tak banalnie prosty. A co ciekawe w składzie ma niewiele drożdży, a mimo wszystko rośnie jak szalony. Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że tego typu przysmaki najlepiej smakują świeże z masełkiem… Mmmmm…. pycha.

 Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej*
  • 2 i 1/4 szklanki wody,
  • 1,5 – 2 łyżeczki soli,
  • 3g świeżych drożdży.
  1. Mąkę przesypuję do miski, dodaję pokruszone drożdże i sól. Mieszam ręką. Następnie wlewam wodę i mieszam krótko, jedynie do połączenia składników. Ciasto wychodzi luźne, wręcz rzadkie. Tak ma być.
  2. Przykrywam folią i odstawiam na 15 godzin. Chleb ma rosnąć w temperaturze pokojowej, ale nie w takim miejscu, gdzie jest przeciąg.
  3. Po upływie 15 godzin ciasto odgazowuję w ten sposób, że mieszam łyżką (wykonuję dosłownie kilka obrotów). Przykrywam lnianą ściereczką i ponownie odstawiam. Tym razem na 2 godziny (ciasto ma podwoić objętość).
  4. Po upływie 1,5 godziny wstawiam do piekarnika naczynie żaroodporne z przykrywką** i nagrzewam w temperaturze 250°C przez 30 minut. Naczynia nie smaruję żadnym tłuszczem.
  5. Następnie naczynie ostrożnie wyjmuję i za pomocą łyżki przekładam do niego wyrośnięte ciasto. Przykrywam przykrywką i piekę w temperaturze 230°C około 40-45 minut.
  6. Po tym czasie ostrożnie zdejmuję przykrywkę i piekę jeszcze około 15-20 minut, żeby zarumienił się wierzch chleba.
  7. Po upieczeniu (chleb od spodu po stuknięciu palcem ma wydać charakterystyczny dźwięk) chleb, wyjmuję z naczynia i studzę na kratce.

 Smacznego!

 *można też połączyć mąkę pszenną np. z żytnią razową w proporcji: 3,5 szklanki pszennej i 1 szklanka żytniej razowej

 ** u mnie naczynie o średnicy ok. 22cm i głębokości ok. 10cm.

Obrazek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s