Mocno brzoskwiniowy sernik na zimno

ObrazekJak już wspominałam lubię desery mało słodkie. Taki jest właśnie ten sernik. Słodzą go jedynie brzoskwinie i galaretki. Warto zrobić poprzedniego dnia, żeby wszystkie składniki uzupełniły się. W sam raz na sierpniowe dni.

Na spód:

  • paczka zwykłych biszkoptów,
  • do nasączenia biszkoptów: 2/3 szklanki przegotowanej wystudzonej wody i sok z połowy cytryny.

Składniki na masę serową:

  • 500g naturalnego serka homogenizowanego,
  • 5 brzoskwiń,
  • 1 galaretka brzoskwiniowa,
  • 5 łyżeczek żelatyny,
  • sok z połowy cytryny,

Na wierzch:

  • 2 brzoskwinie,
  • 1 galaretka brzoskwiniowa.
  1.  Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wrzątku (maksymalnie pół szklanki). Studzę.
  2. Jedną galaretkę zalewam niewielką ilością gorącej wody ok. 2/3 szklanki, rozpuszczam i studzę.
  3. Drugą galaretkę rozpuszczam w osobnej misce zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posłuży do przystrojenia wierzchu sernika.
  4. Tortownicę o średnicy 22cm wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam biszkopty lekko nasączone wodą z sokiem z cytryny. Boki tortownicy również wykładam nasączonymi ciastkami.
  5. Brzoskwinie myję, obieram, usuwam pestki i miksuję do uzyskania musu (ok. 500ml).
  6. Serek homogenizowany łączę z musem brzoskwiniowym i sokiem z cytryny.
  7. Krótko miksuję i dodaję chłodną galaretkę (tę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody) i rozpuszczoną, rzadką żelatynę.
  8. Odstawiam na kilka minut do lodówki.
  9. Na biszkopty wylewam tężejącą masę serową.
  10. Tortownicę z serem wkładam do lodówki.
  11. Gdy druga galaretka w misce ostygnie wkładam ją do lodówki, żeby lekko stężała.
  12. W tym czasie obieram pozostałe 2 brzoskwinie i kroję w kostkę.
  13. Gdy masa serowa jest już sztywna, a galaretka w misce zacznie tężeć, układam na serniku pokrojone brzoskwinie i zalewam galaretką.
  14. Odstawiam do lodówki do czasu, aż galaretka na wierzchu będzie całkowicie ścięta. Sernik podaję mocno schłodzony. Najlepszy jest następnego dnia. Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s