Bigos z cukinii a’la leczo

 

leczo

Nie jest to typowe leczo, więc nie nazwałabym tak tej potrawy. Jednak ze względu na sporą ilość papryki, pomidorów i cebuli jest smakowo nieco zbliżone do węgierskiego specjału. Mimo, iż jest to potrawa z tych ciężkich, a nawet rozgrzewających, ten smak kojarzy mi się z latem i wakacjami.

składniki:

  • 3-4 papryki w różnych kolorach,
  • 2 cebule,
  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 2 puszki pomidorów lub 8-10 świeżych,
  • pęto kiełbasy,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia (ewentualnie tak jak do lecza smalec),
  • zioła do smaku (bazylia, rozmaryn, natka pietruszki, zioła prowansalskie),
  • papryka w proszku słodka i ostra,
  • sól, pieprz,
  1. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewam tłuszcz.
  2. Cebulę obieram i kroję. Wrzucam na gorący tłuszcz, żeby zeszklić.
  3. Kiełbasę kroję w kostkę lub plastry dodaję do cebuli i krótko smażę.
  4. Następnie dodaję umytą i pokrojoną w paski paprykę i lekko solę. Duszę pod przykryciem ok. 10 minut (ewentualnie dodaję trochę gorącej wody).
  5.  Umytą cukinię kroję w paski. Dodaję do warzyw, przyprawiam do smaku solą i papryką i duszę ok. 15 minut.
  6. Na koniec dodaję pokrojone w ćwiartki pomidory oraz posiekany czosnek. Doprawiam ziołami i pieprzem. Wszystko razem duszę jeszcze ok. 10 minut pod przykryciem.

Podaję do ziemniaków, ryżu, pęczotto lub chleba. Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s