Pierogi z kaszą gryczaną

pierogi

 

Kasza gryczana, smaczna i zdrowa. A pierogi z jej dodatkiem są pożywne i pyszne. Świetnie smakują smażone na patelni, choć tuż po ugotowaniu są również znakomite.

 Składniki na farsz:

  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej,
  • 200g twarogu,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz ziołowy.
  1. Kaszę gotuję w osolonej wodzie.
  2. Cebulę kroję drobno i smażę na maśle.
  3. Do cebuli dodaję ugotowaną kaszę, twaróg, jajko, natkę pietruszki i gałkę. Dokładnie mieszam. Przyprawiam do smaku pieprzem i solą.

Ciasto na pierogi:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklana gorącej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  1. Podane składniki łączę, aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto.
  2. Ciasto wałkuję, wykrawam krążki, na które nakładam nadzienie i sklejam.
  3. Pierogi wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję ok. 5 min.

Świetnie smakują smażone na patelni. Smacznego!

facebook

2 thoughts on “Pierogi z kaszą gryczaną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s