Kruche ciasto z malinami

ciasto z malinami

Znakomite ciasto z owocami. Pyszne, kruche, lekko słodkie, pachnące malinami, z wyśmienitą budyniową pianką. Zrobiłam je zainspirowana przepisem z niezawodnych Moich Wypieków. Ponieważ lubię ciasta lekko słodkie zredukowałam ilość cukru.

składniki na kruche ciasto:

  • 5 żółtek,
  • 250g zimnego masła (ja dałam 200g masła i 50g smalcu),
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie).
  1. Z powyższych składników wyrabiam ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodaję 2-3 łyżki gęstej śmietany.
  2. Następnie dzielę na dwie, różnej wielkości części 1/3 i 2/3. Obydwie porcje wkładam do zamrażalnika.
  3. Po upływie ok. 2 godzin, przygotowuję formę o wymiarach ok. 20x30cm wykładając ją papierem do pieczenia.
  4. Większą część schłodzonego ciasta ścieram na tarce na dużych oczkach i układam na dnie formy. Lekko przygniatam.
  5. Piekę w nagrzanym do 190°C piekarniku około 20 minut.
  6. Po upieczeniu studzę.

Gdy ciasto całkiem wystygnie robię piankę budyniową.

składniki na piankę:

  • 5 białek,
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru),
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego (w przepisie było słonecznikowego, ja użyłam rzepakowego),,
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • szczypta soli,
  • 0,5kg malin (mogą być mrożone),
  1. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę.
  2. Stopniowo dodaję cukier, wciąż ubijając.
  3. Następnie powoli dosypuję budynie.
  4. Na koniec stopniowo wlewam olej.
  5. Na podpieczone ciasto wylewam budyniową pianę.
  6. Na niej układam maliny.
  7. Na wierzch ścieram na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta.
  8. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180-190°C przez 30-40 minut (aż ładnie zrumieni się).
  9. Ostudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

Smacznego!

Obrazek

4 thoughts on “Kruche ciasto z malinami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s