Naleśniki z kaszą jaglaną i warzywami

 

naleśniki z kaszą jaglaną

Naleśniki uwielbiam, kaszę jaglaną również. Nie mogło być inaczej, musiałam połączyć jedno i drugie. Tak powstało pyszne jedzenie dla całej rodziny.

  • Ciasto na naleśniki (z przepisu klik, robię podwójną porcję):

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 10 łyżek mąki pszennej (można użyż razowej),
  • 250ml mleka,
  • 250ml wody lub wody gazowanej,
  • 3-4 łyżki oleju lub roztopionego masła.

Wszystkie składniki dokładnie miksuję (masa musi być gładka i bez grudek). Ciasto odstawiam na ok. 30 minut, ale nie jest to konieczne.

Na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową wylewam taką ilość ciasta, aby przykryła dno, ale niezbyt grubą warstwę. Smażę z obu stron na złoty kolor.

Nadzienie

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 marchewki,
  • pół małej cukinii,
  • papryka,
  • kawałek pora,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść natki pietruszki,
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia,
  • sól, pieprz ziołowy,
  • ok. 100g żółtego sera.
  1. Kaszę gotuję w dwóch szklankach osolonej wody.
  2. Na patelni rozgrzewam olej i smażę rozdrobniony czosnek.
  3. Marchew ścieram na tarce na średnich oczkach. Dodaję do czosnku.
  4. Paprykę kroję w kostkę, również dodaję do czosnku.
  5. Na koniec dodaję pokrojoną cukinię i pokrojonego pora.
  6. Wszystko razem duszę ok. 15 minut.
  7. Na koniec dodaję ugotowaną kaszę oraz pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszam. Doprawiam solą i pieprzem ziołowym.
  8. Na każdym naleśniku układam nadzienie, posypuję żółtym serem. Naleśniki zwijam w rulon. Lekko przygniatam. Przed podaniem smażę z obu stron na patelni. Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s