Naleśniki (przepis podstawowy)

naleśnik

 

Jestem naleśnikowym fanem. Uwielbiam je smażyć i zjadać z czym tylko można. Zanim trafiłam na ten przepis, improwizowałam wrzucając składniki „na oko”. Wprawdzie naleśniki zazwyczaj wychodziły, ale nie zawsze smakowały tak samo. Raz więc zrobiłam z przepisu z „Kuchni polskiej” i od tej pory wykonuję tylko według tej proporcji. Są pyszne i niezawodne. Robię z podwójnej lub potrójnej porcji, czasem część wody zastępuję piwem.

Składniki:
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki,
  • 125ml mleka,
  • 125ml wody lub wody gazowanej,
  • 1-2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  1. Wszystkie składniki miksuję (masa musi być gładka i bez grudek).
  2. Ciasto odstawiam na ok. 30 minut, ale nie jest to konieczne.
  3. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewam taką ilość ciasta, aby przykryła dno, ale niezbyt grubą warstwę. Smażę z obu stron na złoty kolor.  Smacznego!

One thought on “Naleśniki (przepis podstawowy)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s