Kotlety z kaszy jaglanej

kotlety z kaszy jaglanej

Propozycja na jarski obiad. Proste i smaczne. Najlepiej smakują z surówkami lub dowolnym dipem. Można jeść na zimno.

 Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 marchewka starta na tarce na drobnych oczkach,
  • 1 cebula pokrojona w kostkę,
  • 1 jajko,
  • 3-4 łyżki mąki,
  • 2-3 łyżki sezamu (opcjonalnie),
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku,
  • natka pietruszki, sól, pieprz, mielona papryka ostra,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia
1. Kaszę gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Cebulę i marchew lekko podsmażam na oleju.
3. Następnie dokładnie mieszam z ugotowaną kaszą, dodaję jajko, mąkę, sezam, czosnek i przyprawy.
4. Formuję kotlety, obtaczam w bułce i smażę na rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu odsączam ręcznikami papierowymi. Smacznego!
Reklamy

11 komentarzy Dodaj własny

  1. miki pisze:

    Wyszły bardzo dobre! 🙂 Dziękuję za przepis 🙂

    1. Brysia pisze:

      Wyszły przepyszne!! Polecam

      1. glowika pisze:

        Cieszę się:D Dziękuję 🙂

  2. pierogi z ta kaszą przeteszne też 🙂

    1. glowika pisze:

      Bez termoobiegu.

  3. kuchennaamatorka pisze:

    czy dodanie mieszanki pestek jest dobrym pomysłem? mam na myśli pestki dyni, słonecznika, sezamu..?

    1. glowika pisze:

      Myślę, że tak.

  4. Ukasz pisze:

    Ile kotlecikow wychodzi z 1 porcji

    1. glowika pisze:

      Trudno powiedzieć. Zależy jakiej wielkości. Czteroosobowa rodzina będzie najedzona 🙂

  5. Justyna pisze:

    Robilam, sa rewelacyjne. Ja jeszcze troszke je ulepszylam i dodalam pieczarki starte na tarce i podsmazone z cebulka i marchewka,oraz przyprawy: curcumy i curry.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s