Młoda kapusta z boczkiem wędzonym

ObrazekWprawdzie sezon na młodą kapustę trwa już jakiś czas, ale specjałów z niej nigdy dosyć. Zwłaszcza, że to bardzo zdrowe warzywo. U mnie dziś w wersji z boczkiem wędzonym. O lekko winnym smaku.

Składniki:

  • średniej wielkości głowa kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 300g wędzonego boczku,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz ziołowy,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • 2-3 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2-3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (lekko zagęszcza wywar),
  • olej do smażenia.
  1. Kapustę obieram z zielonych zewnętrznych liści, myję, a następnie kroję i wrzucam do głębokiego garnka z wrzątkiem (woda nie musi przykrywać kapusty).
  2. Następnie dodaję startą na grubych oczkach marchew, ziele angielskie i liść laurowy. Doprawiam solą ok. pół łyżki. Wszystko razem gotuję pod przykryciem ok. 15 minut.
  3. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, żeby lekko zrumieniła się. Następnie dodaję pokrojony boczek. Wszystko razem smażę przez kilka minut.
  4. Zawartość patelni przekładam do gotującej się kapusty. Dodaję zmielone siemię lniane. I gotuję jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodaję pokrojony koperek i doprawiam do smaku pieprzem ziołowym, cukrem i octem winnym. Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s