Najprostszy chleb na zakwasie

pajda

Ten smak… Nie da się tego opisać. Podobny chleb jadłam w dzieciństwie. Wbrew pozorom, wykonanie zakwasu nie jest aż tak bardzo skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Pisałam o tym w poprzednim poście klik. Z chlebem jest podobnie. W zasadzie robi się sam. A jaka satysfakcja. I co ważne utrzymuje świeżość, przez kilka dni. Polecam gorąco!

Składniki:

  • 220g zakwasu żytniego,
  • 0,5kg mąki pszennej chlebowej,
  • 330g wody,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki miodu lub cukru,
  1. Zakwas z wodą i cukrem mieszam. Dodaję pozostałe składniki. Wyrabiam dokładanie. Ciasto jest rzadkie, więc można mieszać je łyżką. Odstawiam w misce na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  2. Po godzinie ciasto mieszam. Po kolejnej godzinie znowu mieszam.
  3. Przekładam do formy (najlepiej sprawdza się naczynie żaroodporne) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Odstawiam na 4-5 godzin.
  4. Przy obecnych upałach można już piec po 3 godzinach. U mnie zazwyczaj, gdy nie mam czasu wieczorem, rośnie całą noc, choć jest to ryzykowna opcja, bo po tak długim czasie chleb może wykipieć z formy.
  5. Wyrośnięty chleb piekę w nagrzanym do 210°C piekarniku ok. 45 minut. Obok chleba umieszczam mniejsze naczynie żaroodporne z wodą. Po upływie 30 minut można przykryć chleb folią aluminiową, żeby zapobiec nadmiernemu przypieczeniu wierzchu (skórka jest potem gorzka w smaku). Upieczony chleb po postukaniu od spodu powinien wydać głuchy dźwięk.
  6. Studzę na kratce. Smacznego!

facebook

3 thoughts on “Najprostszy chleb na zakwasie

  1. Chleb na zakwasie piekę od 2 lat. Niestety ten przepis to porażka, chleb wyszedł jadalny ale okropny. Teraz widze ze nawet na zdjeciach wyglada że cos jest nie tak z procesem wyrastania.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s